sábado, 5 de mayo de 2007

Evaluació 360º

Quan es vol evaluar una empresa el primer que es miren són els resultats, certament és un reflex clar de com va l'empresa, però per tal de veure com es poden millorar aquests resultats cal aprofundir una mica sobre el funcionament de l'empresa, per això també s'han d'evaluar també als treballadors. Hi ha varis mètodes d'evaluació de personal però el que m'ha semblat més interessant a nivell d'evaluació de directius és el mètode d'evaluació de 360º. Per a mi és el més complet, per bé que també és el més costos.
Es tracta de fer una evaluació completa d'un treballador, és a dir, s'intenten recollir les opinions de tota la gent que tracta amb aquest treballador, un cop recollides les dades s'analitzen i se n'extreuen les conclusions, el fet que el treballador sigui evaluat per tantes persones i no només pel "jefe" penso que li dóna més credibilitat i, a ulls del treballador també és més just.
A més a més aquest mètode és molt versàtil ja que recull la opinió de moltes persones i poden servir per altres coses a part de per evaluar a certs treballadors i, d'aquesta manera millorar el funcionament de l'empresa.
A més a més crec que també és interessant des del punt de vista de l'evaluador que el treballador que s'està evaluan faci una valoració d'ell mateix, d'aquesta manera es pot veure fins a quin punt el treballador és concient de la percepció que tenen la resta de treballadors de les tasques que realitza i de com les realitza.
A continuació afegeixo uhn parell de links amb més informació spbre el tema:

http://www.deguate.com/infocentros/gerencia/rrhh/evaluacion360.htm
http://www.tress.com.mx/boletin/marzo2005/360.htm

un exemple d'enquesta que es fa per a realitzar evaluacions de 360º:
www.encuestafacil.com/respweb/qn.aspx?EID=77260

2 comentarios:

Joan Romano dijo...

Es un método de evaluación bastante acertado. Gran parte del acierto se basa en que la persona es evaluada por gente cercana a él e incluso de confianza, así como jefes, subordinados o compañeros.

No sé del todo bien si es un método distinto, pero también resulta interesante el método de evaluación del desempeño . Quizá me confundo y es el mismo o bien es muy parecido, pero según he podido entender este método se basa en la medición de valores que estén relacionados y que únicamente tengan que ver con ese puesto de trabajo, careciendo de valor alguno todo aquello que se distancie algo más allá de ese puesto de trabajo.

De esta manera, se puede identificar al empleado que cumple o no con lo esperado, o incluyo a aquellos que exceden de lo esperado. Mas aún, basándose en el análisis del rendimiento de dichos empleados también puede identificarse una buena o mala actividad del departamento de recursos humanos a la hora de seleccionar u orientar empleados.

Seguramente hayan más métodos de evaluación de empleados, y algunos serán mejores que otros. Es trabajo de las empresas el saber escoger el método adecuado para poder hacer un buen análisis de sus resultados.

Oriol Matavacas dijo...

a veritat és que és un estudi amb una tècnica bastant bona. Fins i tot des del meu punt de vista diria que és un els millors que hi ha. Si un contempla tots els els punts de vista d'una realitat, la part subjectiva segurament que en segon terme. Això és molt bo per un estudi d'un treballador o l'estat d'una empresa on el que es busca és objectivitat.
També cap dir per contra que és un sistema molt costós. Segurament només està a l'abast, penso, de gran corporacions que puguin dedicar prou esforços si temps per realitzar un estudi d'aquesta envergadura. Seria una mala gestió de recursos si una empresa que no es pot permetre aquestes despeses s'endeuta per realitzar un estudi d'aquest tipus.
Crec que cada empresa te unes necessitats concretes. Si una gran empresa el necessita i s'ho pot permetre segurament no hi hauran eines tant fiables.