miércoles, 16 de mayo de 2007

Conquistors on the beach

Passejant per Internet, m'he trobat a The Economist aquest artícle: "Conquistators on the beach" que el trobo força interessant, sobre les empreses internacionals espanyoles.Tot i ser en anglès, us recomano la lectura de l'article ja que toca forces temes dels que s'han anat explicant durant el quatrimestre a l'assignatura.

Entre d'altres coses, explica com empreses com Inditex, BBVA, Ferrovial... han tingut un gran creixament internacional després de la dictadura de Franco. Però lo realment interessant del text és que ens explica com s'han finançat les empreses a partir de la seva capacitat d'endeutament (p.e. préstecs financiats amb participacions d'altres companyies). També es posa de manifest que les empreses espanyoles tenen una de les tases d'endeutament més elevades i que s'ha anat incrementant en els útlims anys, la qual cosa ha propiciat la seva gran expansió internacional

Un altre punt a destacar és Ferrovial, empresa que gestiona gran part dels aeroports del Regne Unit (entre altres) i que també es va endeutar per això. Tot i lo elevada que és la deuta, al tractar-se d'aeroports, com diu el text, hi hauran ingresos previsbles i es garanteix un rendiment del capital, cosa que fa que els riscos econòmics que pugui tenir Ferrovial siguin baixos i, per això, hagi volgut fer aquesta inversió.

Per altra banda, es diu que els espanyols són reacis als riscos i en conseqüència, poc emprenedors en projectes empresarials, però no tothom té una gran capacitat d'endeutament i els riscos per emprenadors solen ser molt més alts i amb molt més perill que una gran empresa. Crec que la culpa no només prové de la època de Franco, com diuen en el text.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Últimament s'estan veient com moltes empresas espanyoles cobren més i mes protagonisme en el estranger, amb l'exemple de santander que està patrocinant al fernando alonso a la fórmula 1 exibint el nom del banc arreu del món. Trobo que és bo i necessari per la economia espanyola que empreses d'aqui es promocionin a l'estranger, ja que farà, sense dubte que s'incrementi els recursos d'Espanya.