domingo, 13 de mayo de 2007

Contabilitat i informació

Ja s'ha parlat anteriorment de la importància de la presa de decisions i de la planificació per tal de que una empresa funcioni, el que no haviem parlat encara és en què ens hem de basar per tal de poder prendre aquestes decisions, un dels millors instruments és la contabilitat. La contabilitat ens ofereix un munt d'informació interessant sobre l'increment de riquesa, la producció, etc.
Per això la informació contable és tant útil tant per a prendre decisions dins l'empresa, com per oferir-la a agents externs.
Aquesta informació contable, utilitzada correctament pot ser molt beneficiosa per a l'empresa.
Hi ha nous conceptes que fins ara no es tenien en compte i que cada cop van prenent més importància, com per exemple el capital intelectual, que pot fer que, cada cop més, faciliti que els inversors es fixin en la nostra empresa.
Però, perquè aquests conceptes tinguin una certa importància s'han de reflectir correctament a la contabilitat, el problema rau en com fer-ho; com podem donar valor a aquest tipus de concepte??
de fet, és possible fer-ho?? podem valorar els bens intangibles i reflectir-ho així en termes contables??
Segons l'article "Sistemas contables y nuevas necesidades de información" s'ha d'investigar una manera d'aconseguir la informació per fer-ho, però jo em pregunto fins a quin punt valorar aquest tipus de capital no pot fer perdre la credibilitat a la contabilitat.

5 comentarios:

Alejandro Perea Fernández dijo...

El capital humano es esencialmente importante para una empresa. Un grupo de personas preparadas (incluso un pequeño grupo de personas intelectualmente brillantes) pueden decantar a su favor el mercado en el que se mueva su empresa, ya sea en forma de patente, en una revolucionaria forma de producción, o en cualquier ámbito de la empresa donde su actuación comporte una diferencia.

Ahora, no estoy de acuerdo llamar contabilidad al capital humano, puesto que a la larga, provocará confusión de conceptos. La contabilidad, es la contabilidad, números, cifras, que nos digan como estuvo, está o estará la empresa. A mi modo de ver, lo más sensato sería llamarlo de otra manera, pero este punto tampoco es esencialmente importante.

El hecho de tener contabilizado el capital humano no tiene porqué suponer un cambio radical en la empresa, ya sea por inversiones de capital o por cualquier otro motivo. A los inversores les da igual que tengas a los mejores ingenieros/diplomados del mundo, ellos quieren hechos, y los hechos que ellos quieren son los estrictamente contables, es decir, que la empresa vaya viento en popa. Por supuesto, si una empresa tiene a gente preparada, tiene muchas más posibilidades de prosperar que una que no pero, por ejemplo, una dirección catastrófica puede eclipsar a toda la gente preparadísima que tenga por debajo, o viceversa.

Resumiendo, no creo que sea de capital importancia la contabilidad de capital humano, puesto que a la hora de la verdad lo que creo que realmente llama la atención de inversores es que la empresa genere beneficios, y tenga previsiones de seguir creciendo.

Anónimo dijo...

Es dificil el tema... Definim el concepte primer:

" El capital intelectual de la empresa es decir las relaciones estratégicas con proveedores y clientes, la eficiencia de los procesos internos, los sistemas de calidad, los medios tecnológicos, las cualidades humanas etc. Como elementos generadores de valor han de ser tomados en consideración en el análisis, lo que requiere evaluarlos adecuadamente e integrarlos en la planificación estratégica de la empresa."

Son valors que no son materials directes, com ara una relacio amb un proveedor, capacitats, qualitats,etc. No tenen un valor directe en diners i per tant son mes dificils de tractar per a la contavilitat.
La meva primera intuicio per poder-los tractar es comparar-los amb els de les altres empreses. Per exemple, si ets una empresa de bateries; comparar els teus sistemes de qualitat amb els d'una altre empresa. per que ja pots fe-les mediocrement que si ets l'unic que les fa el teu valor com a empresa es alt. En canvi a igual qualitat, si hi han altres empreses que les fan millor, el teu valor com a empresa es reduira molt, aixi com tambe els teus plans tactics seran molt diferents.

No crec que la contavilitat sigui incompatible amb valorar aquestes capacitats. Pero si que requereix d'un estudi molt especialitzat i seguramen car.
Aquest tipus de contavilitat em sembla interesant perque els beneficis de l'empresa i el seu creixement son consecuencia d'unes bones capacitats de l'empresa(de la seva gent). Pot ser un bon indici per apostar per l'empresa, per exemple els principis de Google.

Oriol Matavacas dijo...

Crec que en qualsevol equip, tothom es coneix amb més o menys temps. A la llarga, i amb més raó si es treballa força temps a dins una, es coneix qui és mes apte o més valid per una feina i qui no. Crec que l'experiència i el temps posen a cadascú al seu lloc i fan que que valgui per una feina sigui reconegut i valorat pels companys de feina.
També coincideixo en dir que la comptabilitat és un concepte diferent del capital humà. Fins i tot va néixer amb des d'un concepte diferents i això fa que no acabin “d'encaixar”. També cal dir que la valoració del capital humà, en major o menor mesura, sempre serà un terme subjectiu, per contra del que pugui ser la comptabilitat. Com bé diu Alejando Perea, la comptabilitat son xifres i dades valorables i comparables objectivament.

En resum, penso que el capital humà és una capacitat que es nota a la llarga, i que és un valor en alça que cada vegada es valorarà més. També penso que serà un valor que costarà de trobar-li mesura, com l'Índex de Desenvolupament Humà que vam veure a la part d'economia.

Oriol Matavacas dijo...

Penso que hi ha una gran diferència entre les dades i l'informació. De la mateixa manera que hi ha una gran diferència entre la comptabilitat i l'anàlisi de les dades i les decisions en conseqüència. Les dades poden reflectir que l'empresa te moltes pèrdues en una secció i per contra que el directiu responsable no actuï de cap manera.
També estic d'acord amb Teresa Bayona que hi ha informació “més enllà” de la comptabilitat que presenta problemes a l'hora de comptabilitzar-les.

Toni Cañabate dijo...

Esteu parlant de la comptabilització dels “intangibles” i en particular del capital humà. És un tema molt d’actualitat i controvertit entre els economistes. Ara bé, ningú posa en dubte avui dia que:
- els intangibles son valuosos
- els intangibles formen part del patrimoni de l’empresa
- si n’hi hagués manera objectiva de donar valor als intangibles s’haurien de incloure en la comptabilitat

El que es discuteix es com donar valor de forma objectiva. La Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció te fins i tot una Comissió d’Intangibles amb l’objectiu de “Potenciar la recerca i el desenvolupament dels intangibles, obtenir-ne una quantificació per a millorar-ne la gestió, a través de l’organització de sessions de treball, conferències, així com la publicació i presentació dels treballs d’investigació.” Podeu visitar la seva web
http://www.accid.org/catala/08recerca/intangibles.html
Inclús han editat alguns llibres, jo crec que tinc un dells
http://www.accid.org/catala/07publicacions/llibres3.asp